Ir al contenido principal

INCREMENTS DE LES TAULES SALARIALS 2022 / 2023


Els últims anys han estat molt complicats econòmicament a causa de la inflació disparada que ha afectat a totes les persones treballadores, que han vist greument afectada la seva capacitat de consum i estalvi.

Taules Salarials 2022

Després de l’anunci de la Direcció sobre la no aplicació dels increments salarials en base a IPC que es van pactar en el conveni col·lectiu, a causa de la limitació imposada al sector públic per part del Gobierno, CCOO va iniciar una campanya d’informació i pressió per tal de recuperar els drets perduts per imperatiu legal amb la que vam aconseguir iniciar un procés de negociació amb 3 objectius clars:

  • Recuperació del poder adquisitiu perdut
  • Reducció de la jornada màxima setmanal i anual
  • Equiparació de drets socials i permisos retribuïts amb la resta del sector públic

Malauradament, com bé sabeu, aquesta negociació va quedar limitada a una pròrroga de conveni que evitava la negociació d’aquest abans de les eleccions municipals del proper maig per una banda, i en disfressar increments amb ampliacions de drets socials que no podien gaudir la totalitat del col·lectiu, per l’altra.

Aquest acord, a banda de compensar la pròrroga amb l’ampliació d’un permís retribuït que ha resultat una de les majors enganyifes aplicades en aquesta empresa, també deixava la major part dels increments salarials acordats a la banda de la retribució variable, de manera que no quedava garantit que aquests increments arribessin a les butxaques de les persones treballadores.

No era acceptable que 2/3 parts dels increments salarials pertanyessin a la retribució variable, i des de CCOO ja vam advertir que aquest acord resultaria econòmicament insuficient segons el que establia la Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat

Els PGE van establir per a 2022 un topall d’increments salarials del 2% per a tots els conceptes en un inici, i que al setembre es decidiria si calia aplicar un 1,5% més segons l’evolució de l’economia. Finalment aquests increments es van consolidar tal i com havíem advertit des de CCOO, i per aquest motiu, vam aconseguir que l’acord de pròrroga inclogués la possibilitat de revisar les taules salarials aprovades per tal d’incorporar a tots els conceptes fixes aquest increment del 1,5%, i que aquesta quantitat inicialment inclosa a la retribució variable es traslladés a conceptes fixes.

Amb tot, finalment les taules salarials de 2022 es van consolidar amb el següents increments salarials:

  • 3,5% d’increment del Salari Total Anual (retribució fixa)
  • Mitjana del 2,2% d’increment salarial no garantit en retribucions variables.

La diferència resultant és l’equivalent al 1,5% anual que fou transferit a la retribució fixa, i que extraordinàriament serà abonada juntament amb la retribució variable de març 2023 com a part del salari corresponent al 2022.

Aquestes quantitats es mouen entre els 286,13 euros i els 592,03 euros, segons la categoria professional.

No oblideu que al juliol del 2022 vam rebre un avançament obligatori de la retribució variable 2022, que aquest proper març serà regularitzada.

Un cop consolidades les taules salarials 2022, queda demostrat que l’acord de la pròrroga de conveni es un acord del tot insuficient per a les persones treballadores de B:SM

Taules Salarials 2023

Un cop afrontada la consolidació de les taules salarials de 2022, i amb l’experiència de l’any anterior amb l’aplicació dels increments que el Gobierno estableix per al sector públic, per aquest any la aplicació dels increments salarials ha estat molt més senzilla i son els següents:

  • 2,5% d’increment salarial per a tots els conceptes. S'abonarà a partir de la nòmina de febrer amb caràcter retroactiu des del gener 2023.
  • Al setembre de 2023 hi haurà l’opció d’aplicar un increment de l’1% més amb caràcter retroactiu si es compleixen els següents condicionants:
    • 0,5% si l’IPC de setembre continua igual o superior al 6% 
    • 0,5% si el PIB nominal es igual o superior al 2,1%
Amb aquests increments, deixant de banda l’1% addicional que podria aplicar-se, perquè l’evolució actual no va encaminada a que es compleixin aquests condicionants, els increments totals des de l’any 2021 serien els següents:


  • Assolim un increment acumulat del 6% en el període 2021-2023.
  • Al setembre de 2023 es podria consolidar un 1% més d’increment.
  • Al 2024 es preveu aplicar un 2% d’increment més un 0,5% segons evolució PIB.

Conclusió

L’any 2022 ha estat un any molt complicat on les increments del sector públic no han donat, a dia d’avui, la resposta adequada per a protegir la capacitat de consum i estalvi de les persones treballadores. Per aquest motiu, des de CCOO considerem que la Direcció hauria de procurar garantir que la retribució variable, que depèn dels objectius empresarials, sigui abonada en el seu grau màxim com a mesura per a pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu per una banda, i per l’altra plantegem la necessitat de tractar el seguit de demandes laborals que estan sorgint dels diferents col·lectius de persones treballadores per tal d’assolir millores de les condicions laborals el més aviat possible, abans d’afrontar la propera negociació del conveni col·lectiu que caducarà a finals d’aquest any 2023.

Des de CCOO demanem garantir l'abonament de la retribució variable al 100% per a pal·liar els efectes de la inflació, així com poder avançar també en la millora de les condicions laborals que plantegen els diversos col·lectius de persones treballadores

Com a persones treballadores de Barcelona de Serveis Municipals, ens considerem i som treballadors públics afectats per una normativa envers els increments salarials, però també ens afecta una normativa per al gaudi de permisos retribuïts o pel que fa a la jornada laboral màxima anual a realitzar, aspectes que ja deurien haver sigut tractats en la pròrroga de conveni signada el passat juliol de 2022, però que igualment han de ser tractats el més aviat possible i que des de CCOO encoratgem a la representació social del Comitè d’Empresa a lluitar per l’aplicació a B:SM de la millora de drets que disposa el sector públic institucional.

Es l’hora d’aplicar reduccions a la jornada laboral i millores en permisos retribuïts, per equiparar-nos al sector públic institucional. 

Comentarios

  1. Palestina negocia millor amb Israel que vosaltres amb aquesta gent.

    ResponderEliminar
  2. Mucho ojete agradecido

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas más populares

Carta de queja sobre el trato recibido por un trabajador de BSM en TEBEX

Esta es la carta que los delegados de prevención de CCOO_BSM entregaron ayer, día 28 de febrero de 2013, al Servicio de Prevención del BSM en el seno del Comité de Seguridad y Salud, para dejar constancia del trato recibido por el trabajador (y también delegado de prevención CCOO) Josep Prats, con motivo de su asistencia a la revisión a la que fue citado por la empresa TEBEX, contratada por BSM para el control del absentismo. A/A RESPONSABLE DE PREVENCION DE B:SM Y DIRECCIÓN DE BSM DE JOSEP PRATS MOTOS La intención de esta comunicación escrita es dejar constancia del trato dispensado por parte de la empresa TEBEX, que colabora actualmente con B:SM para combatir el absentismo laboral. Trabajan mediante procesos de control y acoso a las personas que sufren una IT (incapacidad temporal por contingencia común), y consulta por parte de un PRESUNTO medico. (Ya que a mi no se me quiso acreditar dicha persona como tal en ningún momento. Dicha empresa, con la consulta si

Despido Oscar Rodriguez

El pasado lunes 6 de mayo, a la finalización de su jornada, la Dirección de BSM, procedió a despedir a nuestro compañero y exdelegado sindical de CCOO , Oscar Rodríguez, el cual desempeñaba las funciones de Oficial de Instalaciones en el Palau Sant Jordi. Los hechos que le imputan a nuestro compañero se remontan 1 mes y medio atrás, y no son otros que tener una conversación inapropiada, en un contexto determinado , y con ninguna mala intención, sobre una tercera persona, que también trabaja en las instalaciones del Palau Sant Jordi, y la cuál acaba siendo informada. En ningún momento , los comentarios de los cuáles le acusan se hacen delante de la persona afectada. Nuestro compañero, en cuánto tiene conocimiento de que su participación en la conversación con otro compañero, ha llegado a la trabajadora en cuestión, le manifestó su pesar por la situación creada y se disculpó, sin conocer en ningún momento la exactitud de los comentarios que le habían hecho llegar. Todos l

SUBIDA IRPF 2012

Click aqui para descargar el BOE En el último consejo de ministros de 2011, el gobierno central ha introducido una serie de medidas como la congelación salarial al sector público, incremento de  horas semanales a 37,5, la no convocatoria de oposiciones con algunas excepciones, la congelación del SMI(642 euros), así como en la medida que nos vamos a centrar en explicar que es una subida temporal del escalado del IRPF para los años 2012-2013, que va desde un 0,75% a un 7% más de retención a cuenta para el estado. Todas estas medidas ya han sido publicadas en el BOE con fecha de 31 de Diciembre de 2011, para ser efectivas a partir del 1 de Enero de 2012. Sobre la medida del IRPF , cabe comentar que las retenciones tendrán en cuenta las situaciones personales y familiares de cada uno/a, pero que afectará practicamente a la totalidad de trabajadores/as de este país, si bien siempre en un escalado, para quién más cobra, más paga. El argumento empleado por el PP, para llevar